Skip to main content

Vaarinfo

Sinds de ingebruikname van de MS VAARWENS varen we het hele jaar door, dus ook tijdens de winterperiode! Klik HIER en lees er alles over op onze pagina 'Wintervaren'.

DE VAARGEBIEDEN VAN DE SCHEPEN.

MS VAARWENS: Vaart het hele jaar door in- en rond Amsterdam.

Een prachtig vaargebied met prima opstapplaatsen. Tochten over de Randmeren, het IJ langs Amsterdam, 'havenhoppen' langs allerlei jachthaventjes,  een bezoekje aan Muiden, Pampus of de Zaan op, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
 

Om het schip te bekijken, kunnen we u meenemen in een virtuele tour door het schip om een indruk te krijgen waarmee u het water op gaat. Klik op de onderstaande foto om de tour te starten. Met de pijltjes en met uw muis kunt u op elke positie 360 graden rond, omhoog en omlaag kijken.

Vaarwens 2

MEANDER V (reserveschip): Vaart op de Gouwzee en het Markermeer.
Tijdens de zomermaanden vaart de Meander V uitsluitend de spoedwensen op de Gouwzee en het Markermeer vanuit Marina Monnickendam. Een historisch vaargebied waar bij alle weersomstandigheden vertier te vinden is. Marken, Volendam, de befaamde vuurtoren 'Het Paard van Marken', Edam, Uitdam.... het ligt allemaal binnen de 'vaarbaarheid' van één vaardag...

Meander Gouwzee 18


Wat houdt een vaardag in?

De vaardag is een geheel exclusieve vaardag voor u en uw familie, en/of vrienden.
U bent de enige zieke, dus in uw eigen gezelschap aan boord. De Vaarwens is een hele dag voor u alleen!!

Ik wist het

Door middel van sponsoren en de inzet van vrijwilligers hebben we het nog steeds voor elkaar kunnen krijgen om de benodigde financiën bijeen te krijgen om u deze dag kosteloos aan te bieden. Indien u met de ambulance gebracht moet worden, wordt dat ook kosteloos geregeld.

Zodra u rond 10.15 uur 's morgens op de plaats van afvaart bent aangekomen, wordt u aan boord verwelkomd met koffie/thee en koek.
Dan is er tijd om kennis te maken met de bemanning en krijgt u een korte uitleg over het reilen en zeilen aan boord.
Vervolgens wordt het dagprogramma besproken en gaan de trossen los.

Er zijn verschillende dagprogramma's en routes waaruit we kunnen kiezen, maar de schipper bepaalt echter wat mogelijk is, gezien de weersomstandigheden, de wind en de route.


** Het komt zelden voor, maar als de weersomstandigheden dermate slecht zijn dat het te onverantwoord zou zijn om uit te varen, dan houdt de schipper zich het recht voor om de vaardag te annuleren en te verplaatsen naar een andere datum.

Uw dagschipper.

 

Tussen de middag wordt er ergens aangemeerd en wordt u een lunch aangeboden. Daarna vervolgen we de reis en komen meestal tussen 15.00 en 16.00 uur weer aan op de plaats van vertrek.

We maken van iedere vaardag een uitgebreide fotoreportage, zodat u een prachtige herinnering aan de vaardag heeft. Wilt u zich aanmelden voor een vaardag, vul dan het intakeformulier in en wij zorgen voor de gehele organisatie en de rest... Hebt u verder nog vragen? Kijk dan op de volgende pagina met FAQ of neem contact met ons op.

Meandertochten

Hoeveel mensen mogen er mee?

De vaardag is een geheel exclusieve dag voor u en uw familie en/of vrienden. U bent de enige zieke, in uw eigen gezelschap aan boord. We proberen het gezelschap echter zo klein mogelijk te houden, want ervaring heeft ons geleerd dat het al snel te druk voor onze zieke gast wordt met teveel mensen in een kleine ruimte. Vaak is er ook ambulancepersoneel dat mee vaart en zijn er vrijwilligers aanwezig. Dan staan er (zeker bij slecht weer) al snel 10 mensen in de stuurhut en de zieke op de brancard achter de stuurstand ziet haast niets! (Zie foto hiernaast en zie het uitzicht vanaf de brancard met teveel mensen)
Ons advies is dus: Hou het gezelschap klein!


Amsterdam varend 3

Wat kost een vaardag?

De vaardag is volledig gratis. Onze sponsoren zorgen ervoor dat u met uw naasten deze dag geheel kosteloos kunt meemaken. Velen die meegeweest zijn, zenden nadien een kort verslag in van hun ervaringen aan boord. Met uw goedvinden plaatsen we dat met enkele foto's op deze site. Op deze manier kunnen we tonen, hoe de donaties worden besteed. Voelt u niet verplicht iets in te sturen want het is geheel vrijblijvend.



Mag er gerookt worden?

Uiteraard mag er binnen niet gerookt worden. Buiten in de kuip is het toegestaan met goedvinden van de andere passagiers.


 


Amsterdam varend 3

Moeten we eten of drinken meenemen?

Bij aankomst aan boord krijgt u koffie, thee/frisdrank met iets lekkers er bij. Tijdens de lunch bieden we u broodjes aan met allerlei beleg en koffie, thee, melk of karnemelk. Geeft u het alstublieft van te voren aan of u bepaalde dingen niet mag/kan eten. 




Wat voor kleding stellen jullie voor?

Op het water is het altijd een paar graden kouder dan op het land. Ook is er bijna altijd wind. Neem voldoende warme kleding mee. Beter een jas teveel dan te weinig. Binnen is er CV en in de kuiptent hebben we ook buitenverwarming





Welk schoeisel is het beste?Naalghakken verboden

Naaldhakken zijn absoluut niet toegestaan aan boord! Ze maken gaatjes in het (teak) dek en geven te weinig stabiliteit.

Zwarte en gepoetste schoenen maken lelijke strepen op ons lakwerk die moeilijk te verwijderen zijn. Trekt u alstublieft een paar gemakkelijke antislip wandel- of sportschoenen aan.


Kunnen bedlegerige gasten ook mee?

Volledig immobiele patiënten kunnen we uitsluitend aan boord nemen met behulp van een professionele ambulancedienst die door ons wordt ingeschakeld. Dit is ook geheel gratis. De schepen zijn ingericht om brancards en zware elektrische rolstoelen aan boord te rijden. 



Is er een toiletvoorziening aan boord?

De Vaarwens is volledig rolstoeltoegankelijk en er is zelfs een tillift om gasten op het invalidentoilet te krijgen!
Op de Meander V is er een toilet beneden. Dit toilet is niet toegankelijk voor patiënten die niet kunnen traplopen. Wel hebben we voor noodgevallen een mobiel toiletje dat overal in een beschut hoekje gebruikt kan worden. Verder zijn er een fles en een steek op beide schepen aanwezig.

In bijna alle havens is een aangepaste toiletvoorziening. Maakt u alstublieft gebruik van deze voorziening, alvorens aan boord te komen. 


Mag de hond ook mee?

Helaas mag de hond niet mee. Na een aantal incidenten, alsmede de onrust die het tijdens een vaardag meebrengt, hebben we besloten geen honden (hoe lief, klein of rustig ook) aan boord toe te laten. We kunnen hierin helaas geen uitzonderingen maken, tenzij het een hulp- of geleidehond betreft.



Hoe lang duurt een vaardag?Amsterdam Muiden

De plaats van vertrek is tevens de plaats van aankomst in de middag. We vertrekken tussen 10.00 en 11.00 uur 's morgens. Rond de middag krijgt u een lunch aangeboden van de stichting. Geeft u het a.u.b. tijdig aan als er speciale dieetgebruiken zijn. We arriveren tussen 15.00 en 16.00 uur weer in de haven van vertrek. Dit kan vroeger of later zijn en hangt af van het vaargebied, het weer en het uithoudingsvermogen van de patient.

Hebt u nog vragen, bel of mail ons via de contactpagina.






-

Op deze pagina vindt u de locaties van onze schepen en het kantoor. Bekijk de locatie goed, want alles vaart immers en kan zomaar van ligplaats veranderen...

MS VaarwensMeander GZKantoor Naarden 
De MS Vaarwens vaart vanuit Amsterdam, de Meander V vaart vanuit Monnickendam en het Vaarwens Office ligt in Naarden. Klik op de foto om uitgebreide informatie te krijgen over de locatie, het routekaartje en parkeermogelijkheden.       


Amsterdam Marina Vaarwens 2020 Kraanspoor 20 123Plattegrond Marina Monnickendam Mea VNaarden Office ligplaats D2
Zoals u wellicht weet, zijn Evert en Inge met hun eigen schip de MEANDER V - waarop ze sinds 2003 ook wonen - in 2007 begonnen met het maken van de vaarwensen. Dat hun initiatief zo groot zou worden dat ze binnen enkele jaren het aantal vaardagen al nauwelijks meer aankunnen, hadden ze niet kunnen vermoeden. In 2017 werd er bij het 10 jarig jubileum besloten dat zo hulp nodig hadden, want er werd langzamerhand toch wel erg veel gevraagd van hun schip, hun huis, hun privacy en hun vrijheid. We zijn enthousiast gaan sparen voor een eigen vaarwensschip van de stichting en dat ging voorspoedig. Grote en kleine giften kwamen binnen en in het voorjaar van 2019 werd de kiel gelegd. Inmiddels is de VAARWENS in de vaart en kunnen we het hele jaar door vaarwensen blijven maken. De VAARWENS is volledig aangepast voor haar doelgroep en zal het merendeel van de vaarwensen gaan maken terwijl de MEANDER V als reserve invalschip gebruikt zal gaan worden. Tijdens evenementen, beurzen, en spoedwensen is de MEANDER V dan altijd inzetbaar.


 De MS VAARWENS:

Afmetingen :LOA. 16.00 X 5.80 X 1.25 meter (LXBXD)

Gewicht : 34 Ton

Materiaal : STAAL

Motor : John Deere 6068AFM85 - 240 PK

Snelheid : Ca. 8 Knopen

Aandrijving : 1 schroef 27" 5 blads

Gebruik : vaarwensschip



 De MEANDER V:

Het is de voormalige loodstender ATLANTIS uit Rotterdam. Na een aanvaring met een boei op de Maasmond is ze dermate beschadigd dat ze is gesloopt. De romp bleef echter behouden en is van maart 2002 tot april 2003 door Evert en Inge totaal gerestaureerd en voorzien van een nieuwe opbouw, dekplan en layout, motoren, navigatie apparatuur en interieur. Twee nieuwe 500 PK VOLVO'S hebben de twee maal 1200 PK MWM DEUTZ diesels vervangen want die waren onder water geweest. De Jet aandrijving is vervangen door schroeven.

Afmetingen :LOA. 19.80 X 6.30 X 1.45 meter (LXBXD)

Gewicht : 45 Ton

Materiaal : aluminium

Motoren : Volvo TAMD 75 - 500PK

Snelheid : Ca. 18 Knopen

Aandrijving : 2 schroeven 26" 5 blads

Gebruik : woon. charter, asverstrooiings- en vaarwens schip


Floating office 10 Vaarwens Office:

We hadden dringend behoefte aan een eigen kantoor en onlangs kregen we van het Pieter Houbolt Fonds een 'Floating office' geschonken dat bij de fa Havenlodge te Lelystad de afgelopen maanden is gebouwd.

Afmetingen: Ca 10 X 3.50 X 0.60 meter (LXBXD)

Materiaal : Aluminium

Motor: 25 PK viertakt buitenboord aangehangen

Gebruik: Kantoor Stichting Vaarwens




Zolang het water vloeibaar is, varen wij!

Winter… brrr… wie denkt er nu aan varen? Wij natuurlijk!

Onze schepen zijn wintervast, hetgeen betekent dat er CV verwarming is, thermopane beglazing en goede isolatie. Hoe heerlijk is het om vanachter het glas of vanuit de verwarmde kuiptent toch nog éénmaal het ‘buitengevoel’ te ervaren en de winterwereld vanaf het water te bekijken. Voor de oprichters van Stichting Vaarwens (Evert en Inge) is de winter de ultieme periode om te varen. Lekker rustig op het water, genieten van de ruimte en de rust! We varen in de winter altijd op het beschutte vaarwater van Amsterdam, vul dus met een gerust hart een intakeformulier in en vraag een vaarwens aan.

Wintervaren
Wintervaren 10
Wintervaren 23
Wintervaren 24
Wintervaren 26
Wintervaren 27
Wintervaren 28
Wintervaren 30
Wintervaren 33
Wintervaren 36
Wintervaren 39
Wintervaren 40
Wintervaren 41
Wintervaren 42
Wintervaren 44
Wintervaren 45